Antalya’da Ala üretimi üzere sağım işlemi başladı

– Antalya’dahi Ala üretimi üzere sağım işlemi başladı

Deneme amaçlı başladı, kapasitesini yüzdelik yüz arttırdı

ANTALYA – Antalya’bile bulunan ala tesisinde ala üretimi üzere sağım işlemine başladı. Balıklardan alınan havyarlar kuluçkaya yatırıldı. Geçtiğimiz yıl sayı farkı 2 milyon skor ala üretimi gerçekleştirilirken, bu yıl ise averaj 4 milyon çocuk üretimi hedeflenen ala çiftliğinde, alabalıkların sağımı ve er bezi dölleme işlemi halk masajıyla yapılıyor.

Sağım dönemi mevrut olan kişmiri anaçlardan alınan yumurtaların tüm erkekleştirilmiş cerrar alabalıktan alınan dikel ile dölleme yapılıyor. Meri yıpranmamış formül ile yumurtalardan elde edilen yavruların topu topu ise dişileştirilmiş ayla geliyor.

Akseki’nin Sinanhoca mahallesi Kozarası mevkiinde bulunan alabalık tesisi sahibi Halil Aslan, Alabalık sağım sezonuna Son Teşrin ayında başladıklarını ve Karı ayının sonuna kadar bitmeme edeceğini söyledi.

“Tıpkı yılda yüzde yüz çoğalma sağladı”

Alabalık çocuk istihsal tesisinde geçen sene deneyim amaçlı yavru üretimine başladığını anlatan Arslan, “Çocuk ala üretimine geçtiğimiz sene başladık. Geçen sene çok evire çevire verim aldık. Sabık yıl 2 milyon bala alabalık üretimi yaptık. Bu sene ise yüzde yüz artış yaparak 4 milyon yavruyu bulduk” dedi.

“Yıpranmamış projeler yaptı”

Çiftlikte kullanılmamış proje yaptıklarını söyleyen Arslan, “Ekonomiye ulama çıkarmak üzere projemizi değiştirdik. Yıpranmamış yaptığımız proje ile havuz sayılarımızı ve gurk makinelerini arttırdık. Yılda 9 buçuk milyon yavru üretme kapasitesi ve 12 milyon er bezi üretimi yapacağız. imdi yaz ve kış dönemi olarak üretim yapacağız. Şu anda şita dönemi testis sağımlarına başladık. Kısaca kendisine haftalık 400-500 bin ortada husye alıyoruz. Bire Bir ayvaz balıktan 500-700 bin arası ilkah yapabiliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Üretilen yavruların yüzde 99″u alımlı”

Sağım yapılan yumurtaların 14 günde gözlendiğini anlatan Arslan, “14 devir sonunda gözlenen yumurtaları kuluçka makinalarına alıyoruz. Ölü yumurtaları temizleniyor. 21 çağ sonra yumurtadan yavrular çıkıyor. Yumurtadan çıktıktan bilahare ise 3 ay içerisinde 5 grama ulaşıyor. Daha sonradan ise müşterilerimize Türkiye’nin rastgele tarafına barajlara gönderiyoruz. Bu ürettiğimiz yavruların yüzde 99’u dişi yavrudur. Bunun bazıları porsiyonluk yapılıyor. Ekseriyeti ise somon yapılıyor. Yapılan somonlar ise ancak dışına ihraç ediliyor. Rastgele geçen yıl üretimimi arttırarak ekonomiye yavaş anlamda yardım sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Yeni havuzlar mensur etti”

Hazırladıkları projeyi akarsu ürünlerine sunduklarını ve çocuk projesine çevirttirdiklerini belirten Arslan şöyle devam etti: ” Bu yıl kapasitemiz arttırdık. Yeni havuzlar yaptık. Seneye üstelik kullanılmamış havuzlar yaparak kapasitemizi daha da arttıracağız. Şu anda 18 nüsha aşağılık yavru tahammül, 10 çocuk büyütme havuzu, 5 dane bire bir klan daha izam ve 7 tane bilgili havuzumuz bulunmaktadır. Bu yıldan sonraları literatür tıpkı anaçtan iki nöbet yumurta alacağız. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Bu yıl önceki adına çeşitli ülkelerden değişik soy alabalık getirdiklerini belirten Arslan, “Tesiste bakir denemeler yapıyoruz. Şu an elimizde soy kendisine Amerikan, Fransız, Danimarka ve yerel soy kendisine 4 ırkımız var. Ecnebi ırkları ekonomiye genişlik uygunlarını seçip genişlik acul büyüyenleri piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Söz Gelişi şu anda bildirme hızlı büyüyen Amerikalı ırkı var. Amerikan ırkının yavru oranında ölüm dahası var. Bunu birlikte Türkiye’nin gelgel şartlarında ortama alıştırıp bunlardan sağım yapıp yumurtalarını deneyeceğiz. 1500 yerli, 5 bin Fransız, 5 bin Amerikalı ırkı 5 bin nüsha Danimarka ırklarından erkekli dişili 5’er bin sayı balıklarımız var” şeklinde konuştu.

Share: