Amor Erdan Kılıç’tan PTT’ye ‘Sürgün’ Tepkisi: “Hizmet Gereği Aplikasyon, Kanser Hastası Sendikacıyı Bütün Teşekkülü Hastane Olmayan Yere Koymak Midir?

CHP İzmir Milletvekili Sevi Erdan Kılıç, Olgun-Sen üyesi 27 PTT çalışanının sürgün edildiğini istikbal sürerek, “PTT, sürgünleri, ‘bakım gereği’ yaptığını ifade etmektedir. ‘Hizmet gereği’ dedikleri bahis, âdemiyet dışı uygulamalardır. Bakım gereği uygulama, benzeri sendika yöneticisini İstanbul’dan 1.800 kilometre uzaklıktaki Hakkari Çukurca’ya, amansız hastalık hastası olan apayrı bire bir sendikacıyı tedavi olamayacağı, eksiksiz teşekküllü hastane sıfır yere çarpmak midir?” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Tığ, PTT’deki çımbar iddialarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Konuyla ilgili mukayyet izah fail Tığ, PTT’nin anonim ortaklık olduktan sonraları sıfır idarecilerin aksiyon başına geldiğini, tutumlu adına görevlendirildiğini ve çalışanlara müteveccih mobbingin arttığını ifade etti. Tığ, “PTT’ye 7 yıldır işçi alımı yapılmamıştır, fakat buna rağmen gelişim yükü yüzdelik 50 artmıştır. Beş Altı personelle çok hareket yaptırmayı hedeflemişlerdir. Personel haddinden fazla ağırbaşlı çalışmasına karşın düşük ücretlerle çalışmaya zorlanmaktadır” dedi.

PTT’deki Fen-Sen üyelerinin bu haksızlığa ayn yummadıklarını ve bu durumu kabul etmeyerek her platformda haklarını aradıklarını dile getiren Amor Erdan Tığ, “Gurur yöneticileri, hakaretlerle, mobbinglerle hisse senedi yaptırmaya çalışmaktadır. İş bilmezliklerini anca tıpkısı noktaya getirmişlerdir kim daha çok öz yönetmeliklerini bile tanımadan aksiyon yaptırmaya çalışmaktadırlar. Amma unuttukları benzeri öz var; PTT çalışanları katiyen yılmazlar, haklarını alana kadar mücadele ederler” görüşünü dile getirdi.

Kılıç, çalışanlara müteveccih rehavet, mobbing ve hakaretlerin anbean artması konusunda Selen-Sen üyelerinin bu durumu çıkıntılık etmek için İstanbul ve Batman’dan Ankara’ya sürgünlere, hukuksuzluğa ve liyakatsizliğe karşı yürüyüş yaptığını kaydetti. PTT yönetiminin, yetkilerini kötüye kullanarak 4688 sınırlanmış Amme Görevlileri Sendikaları ve Şişko Geçim Kanun’un ‘sendika üyelerinin ve yöneticilerinin güvencesi’ antetli 18. maddesini isteyerek ve atlaya zıplaya çiğnediğini, kendilerini sendikal mücadeleyi koruyan yasalardan faik gördüklerini rapor fail Tığ, şunları kaydetti:

“Yasaya kategorik hilaf olmasına karşın, Haber-Sen yöneticilerini aksiyon yerlerinden ve ailelerinden kilometrelerce uzağa ve teşkilatlanma alanının dışına sürerek faaliyetlerini engellemeye çalışmışlardır. Kurumda yapılan nasıp ve hoşgörülü atamalarında biricik ölçüt, siyasi iktidara yakınlıktır. Anayasal hakları olan basın açıklaması etme hakları seçme defasında engellenmiştir. PTT’üstelik yaşanan sürgün politikası, sendika düşmanlığı esasta iktidarın bölüt düşmanlığının tıpkı yansımasıdır. Sendika yöneticilerine alın izlenen hasmane yöntem halka biat ettirmenin, diz çöktürmenin tıpkısı ayrıksı yansımasıdır. Fakat bunu PTT çalışanları ve Fen-Sen üyeleri katiyen kabul etmediler, bizler dahi onların bu mücadelelerinde yanlarında olacağız.”

Kılıç, daha önceki cımbar edilen arkadaşlarının eski görev yerlerine dönmesi için basın açıklamaları eden, onlara bindi veren Haber-Sen üyelerinin birlikte çımbar edildiğini üzülerek öğrendiğini bildirdi. 27 PTT çalışanının fariza yerlerinden değişik ırak illere yahut çalıştıkları ülke zarfında kilometrelerce uzağa sürgün edildiğini tamlayan Kılıç, şöyle dedi:

“Elan ilk gerçekleşen sürgünlere yapılan itiraza yeni sürgünlerle bedel verdiler. PTT, sürgünleri, ‘hizmet gereği’ yaptığını tabir etmektedir. ‘Bakım gereği’ dedikleri konu, yabanlık dışı uygulamalardır. Bakım gereği uygulama, tıpkı sendika yöneticisini İstanbul’dan 1.800 kilometre uzaklıktaki Hakkari Çukurca’ya, amansız hastalık hastası olan ayrıksı tıpkı sendikacıyı otama olamayacağı, eksiksiz teşekküllü hastane sıfır yere çekmek midir? Eşi birlikte kez emekçisi olup iki oldukça çocuğu olan eksantrik aynı etkin kadını ailesinden ayırarak Batman’dan Iğdır’a çalmak midir bakım? Kuruma yıllarca himmet vermiş insanların ev birliklerini katetmek mıdır bakım? PTT tarihinde yepyeni, duyulmamış bire bir biçimde filiz furyası yaşanmıştır. Başmuallim, önder, ser dağıtıcı unvanlı sendika üyesi onlarca PTT emekçisi yaşadıkları illerden binlerce kilometre ırak illere kendi istekleri dışında gönderilmişlerdir. Fariza yeri değişikleriyle İstanbul’dan Erzurum’a, Trabzon’dan Bitlis’e, İzmir’den Ağrı’ya, Mardin’e başvurmak zorunda kalanlar üstelik bulunmaktadır. Bu sürgünlerin önümüzdeki haftalarda da devam edeceği ifade edilmektedir. Geçmişi 182 yıl öncesine dayanan ve ülkemizin yer yiğitlik veren kurumları ortada düzlük düz PTT artık zulümle, mobbingle, rate yöneticileriyle, amme zararıyla ve brüt maaşının 36 moskof ödence düz yöneticileriyle anılır oldu. 20 almanak AKP iktidarları cesamet kurumlarının içini boşalttı. Kurumların hangi güvenirliği ne de işlerliği kaldı. Bu kurumları gene ayağa başlamak ise bizim görevimiz. Bunu yaparken bile sürgünlere, zorbalığa, mobbinge dal eğmeyen emekçilerle birlikte yapacağız. Bu sürgünler, bu açığa almalar, bu işten çıkarmalar PTT emekçilerini durduramayacak. Onlar iş mücadelesi veriyorlar. Mücadele edenler rastgele antlaşma kazanamayabilir ancak kazananlar savaşım edenlerdir.”

İktidara geldiklerinde bu sürgünlere ‘dur’ diyeceklerini belirten Amor Erdan Kılıç, şöyle bitmeme etti:

“PTT emekçileri ‘üç kuruşa’ çalışıp itilaf mücadelesi verirken, farklı amme kurumları ve şirketlerindeki AKP’li bürokratlar ve yöneticiler kadar PTT’deki art dozaj yöneticiler birlikte 3-5 yerden yüksek maaşlar alarak sağlık sürebilirler! Ama kimsenin şüphesi olmasın, bu keyiflerine Umumi Başkanımız Eksiksizlik Kılıçdaroğlu önderliğindeki Cumhuriyet Altını Ahali Partisi ve Ulus İttifakı olarak bilcümle birlikte akıbet vereceğiz. Liyakate bakarak değil sadakate göre yapılan atamalara dur diyeceğiz. Bütün kurumlarda liyakati civar plana çıkaracağız. Ülkemizin tertemiz gençlerinin mülakatlarla baypas bırakılmasına izin etmeyeceğiz.”

Sevi Erdan Tığ, Icra Vekili Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti:

-Bili-Sen yöneticisi ve üyesi 27 PTT çalışanının görev yaptıkları illerden bambaşka illere yahut iklim içre apayrı ilçeye gönderildiği haberleri gerçeği yansıtmakta mıdır? Eğer akıllıcasına ise bunun nedeni nedir?

-Akıbet 20 yılda, 5 yılda ve 6 ayda ayrı ayrı tebellür etmek kaydıyla fariza yeri değiştirilen personel sayısı kaçtır? Değiştirilme nedenleri nelerdir?

-Ilkokul ve üstü sayıda görev yeri değiştirilen personel bulunmakta mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

-Kendisi ve eşi tıpkısı ilde çalışan personelin tayin ve atamasında bu durumu dikkate alınmaktadır? Değişik ayrımlı illerde etkin evli personel var mıdır? Varsa bu personelin hep sayısı nedir?

“Hizmet gereği” yapılan atama ve atamalarda bu gereklilikler nelerdir?

-Ayrıksı tıpkısı ile atandıktan sonraları egemenlik ile bozuk görev hesabına dönen personel sayısı kaçtır?

Share: