Amasra’da mendirek inşasında sona yaklaşıldı

Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’üstelik kruvaziyer turizminin başlamasına imkan sağlayan yaya limanı iskelesinin peşi sıra, 800 metre uzunluğa ve 150 metre genişliğe erbap mendirek inşaatında üstelik sona yaklaşıldı. Rastgele biri 22 ton ağırlıkta 14 bin sayı mikâp beton blok kullanılarak inşa edilen mendirek, ilçeyi ziyaret edecek kruvaziyerlerin henüz emin şekilde limana yanaşmasına imkan sağlarken; gidiş yolları, amfi tiyatrosu ve aktiflik alanı ile içtimai güç birlikte yardım sunacak.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle herhangi bir sene beniz binlerce evcil ve ecnebi turisti ağırlayan Bartın’ın Amasra ilçesinde Uluslararası Antre Çıkışlar Daimi Engin Sınır Kapısı ilan edilerek kruvaziyer gemileri ağırlamaya başlayan arızi iskelesi ve yat limanının peşi sıra mendirek inşaatında de sona yaklaşıldı. Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığı eliyle sürdürülen, 800 metre uzunluğa ve 150 metre genişliğe topluluk mendirek inşaatında değme biri 22 titrem ağırlıkta 14 bin skor mikâp beton blok kullanıldı. Beton blokların düz kayran 30 metreyi bulan bahir etraflıca yerleştirilmesi sırasında endüstri dalgıçları de görev aldı.

Proje çerçevesinde mendirek üstünde turistler üzere yürüyüş platformu düz yazı edilirken, gidiş yolunun duvarları Roma Dönemi’ne ilgili tarihi Amasra Kalesi’nin yapısına akıllıca kendisine tasarım edildi. Mendirek projesinde deniz feneri ile gelişigüzel; dinleti, seyir, festival ve ayrımsız etkinlikler için amfiteatr tiyatroya de saha verildi.

“Amasra’mız Karadeniz’in en evire çevire köşelerinden”

Mendirek inşaatının tamamlanmasıyla birlikte kruvaziyer turizminin büyük duraklarından biri konumundaki Amasra’ya bulaşıcı gemilerinin antre-çıkışları henüz güvenli olarak sağlanacak. Içtimai etkinlikler zarfında kullanılabilecek mendirek ayrımsız zamanda uzunluğu 600 metreyi bulan gidiş platformu, manzarasıyla turistlere doğal bir ışık platosu hizmeti sunacak. İnşaat alanındaki çalışmaları yerinde inceleyici AK Fırka Ekip Başkanvekili ve Bartın Mebus Yılmayan Bronz, Amasra sâri limanının mıntıka turizmi için haddinden fazla oylumlu olduğuna değinerek, “Amasra’mız Karadeniz’in arz adamakıllı köşelerinden ayrımsız meydan. Fatih Şehriyâr Mehmet’in çeşm-i evren dediği, ‘Dünyanın gözbebeği bura mı?’ diye iltifat ettiği tıpkı saha. Amasra’mıza yatırımlarımız devam ediyor. Amasra’ya ulaşımı kolaylaştırmak üzere tüneller, kişmiri yolları bağlantılarını gerçekleştirmiştik. Demincek dahi Amasra Bulaşıcı Limanı’nın burada tamamlanmasını görüyoruz. Amasra bulaşan limanımız sıradan nahiye turizmi amacıyla çok yetişkin. Daha Çok burası sınır kapısı oldu ve şu temel büyüklüğünde 12 bulaşan gemisi ancak dışından geldi ve planlanan seferler birlikte var” dedi.

“Amasra’mıza imdi Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı diyebiliriz”

Kol Başkanvekili Tunç, Amasra’nın tarihi yapısına de akla yatkın şekilde inşa edilen mendireğin iri bire bir yatırım olduğunun altını çizerek, “Amasra Sâri Limanı 800 metre uzunluğunda ve 150 metre kadar. Temas biri 22 titrem ağırlığında 14 bin mikâp şeklinde beton blok kullanıldı. Bu beton bloklar denize dalgıçlar marifetiyle indirildi ve burada balaban aynı yatırım gerçekleşti. Amasra’nın tarihi dokusuyla bile eğlenceli bire bir şekilde nesir edildi. Amasra’daki tarihi kale surlarına ahenktar şekilde nesir edilerek bir beton yığını görüntüsünden kurtarıldı. Amasra’ya gelecek olan yerel ecnebi turistlerimizin kullanımı için burada bu kermen surları şeklinde tasarım edilen mendireğin üstüne üslup yolları birlikte yapıldı. Arızi limanının ucu dahi bire bir amfi temsil şeklinde tasarım edildi. Bu şekilde hem turistik açıdan hem dahi palyatif gemilerinin elan tehlikesiz bir şekilde limana girebilmeleri üzere çokça iri bir yatırım yapıldı. Ego Amasra’mıza kandırıcı olmasını diliyorum. Bu balaban yatırımın buraya kazandırılmasında emeği olan ilkin Sayın Cumhurbaşkanımıza, Eriştirme Bakanımıza, önceki eriştirme bakanlarımıza çokça teşekkürname ediyoruz. Amasra’mıza artık Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı diyebiliriz. Domestik ecnebi gemiler çıktı burayı henüz kesif kullanacaklar. Soçi’den kruvaziyer seferleri başladı ve şu anne kadar Soçi’den gelen yaya gemisi 12 kat yaptı. Amasra’daki turizmin bittabi canlandığını hep birlikte görüyoruz. Ben tekrar Amasra’mıza hayırlı hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu. – BARTIN

Share: