Amasra’da 42 işçinin öldüğü beyaz zehir faciasında savca kabul edildi! Bin 50 yıla büyüklüğünde hapisleri isteniyor

Geçen yıl 14 Teşrinievvel günü Amasra’üstelik Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamada 42 maden işçisi hayatını kaybederken 10 işçi da yaralandı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Patlamanın peşi sıra başlatılan adli süreçte aralarında büyüklenme müdürünün üstelik bulunduğu 8’i mevkuf 23 karanlık hakkında anket başlatıldı. Cumhuriyet Altını Savcısı eliyle hazırlanan iddianame Bartın 1. Kısık Ukubet Mahkemesi yoluyla kabul edildi.

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLAR

Tutuklu maznun tekebbür müdürü Cihat Özdemir’in beraberinde pres müdürü Selçuk Ekmekçi, iş güvenliği ve eğitim bilimi başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural için 42’şer nöbet “olası kastla katil” suçundan bin 50 yıla kadar delik cezası istek edildi. Ayrıksı 4’ü tutuklu 19 münasebetsiz üzerine dahi “bilinçli taksirle birdenbire aşkın kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 sene 6’şar aya büyüklüğünde cezaevi cezası kâm edildi. Sanıkların önümüzdeki günlerde bilge karşısına çıkması bekleniyor.

EKSİKLİKLER GİDERİLMEMİŞ

Öte yandan iddianamede patlamanın gerçekleştiği bölümde kâin fanın çalışmadığı, tedarik ve tamir işlemleri yapılmadan patlatma yapıldığı saha aldı. 4 yıl geçmiş eksikliklerin raporda düzlük almasına karşın giderilmediği ve mevzuata uymaz olduğu birlikte iddianameye girdi.

İKAZ SEVİYESİNİ 85 KEZ GEÇMİŞ

Metan gazının patlama anına kadar yüzde 1 uyarma seviyesini 85 misil geçtiği, yüzde 1,5 alarm seviyesini da 5 yol geçtiği iddianamede meydan aldı. İddianamede çokça sayıdaki alarm ve uyartı seviyesine karşın tedbirlerin alınmadığına düzlük verildi.

Share: