Alerjisi olan kişilere “Kounis sendromu” uyarısı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anne Haber Dalı Başkanı Doç. Dr. Mal Altay, alerjik rahatsızlığı bulunan hastalarda, salt ısırması, haşere sokması ve yanlış çare kullanımı kabilinden durumlarda kounis sendromu (alerjiye ilişkin kalp krizi) tablosunun gelişebildiğini söyledi.

Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerjik hastalığı olan kişilerde değme alerjen maddeden kaynaklı birden ruh rahatsızlıklarının görüldüğünü ifade etti.

Alerjik rahatsızlıkları mevcut kişilerin tetik olması gerektiğini belirten Altay, şöyle devam etti:

“Astım ve alerjik dermatit kabil alerjik öyküsü olan kişilerde gelişigüzel alerjen maddeye alın kalp krizi ortaya çıkabiliyor. Buna literatürde kounis sendromu (alerjiye kapalı kalp aksesi) diyoruz. Türkiye’den de akıbet dönemde ağırbaşlı bildirimler alıyoruz. Alerjik yapısı olan birinde dert kesiciler, bilmediği temas tılsım, arı sokması, böcek ısırması, türlü kimyasallara maruz kalma, bazen nebati ürünler evet da bazen yediği yemeğin içinde kâin tıpkı konu bu sendromu ortaya çıkarabiliyor.”

Altay, kounis sendromunda merhem kullanımı, haşere ısırması, sili sokması gibi alerjik nedenlerle önsezi kasının çalışmasının olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

“Bilmediğiniz ilaçları kullanmayın”

Kounis sendromunda hastalarda ahşa ağrısı, hafakan, berbat ve soluk darlığı gibi belirtilerin görüldüğüne dikkati çekici Altay, şunları kaydetti:

“Esasen karşımıza bir kalp krizi tablosuyla geliyor. Hem elektro bulguları hem üstelik çağ tahlilleri ruh krizini gösteriyor. Bu hastalara anjiyografi yaptığımızda damarlar zahir çıkıyor. Bu maraza tablosunda histamin kabilinden prostaglandin kadar çeşitli maddeler salgılanıyor damarlarda daralma yapıyor. Bu müddet süresince hastalarda tartım bozuklukları ve duygu yetmezliği gelişebiliyor. O nedenle alerjik bünyesi olan kişilerin bilmediği ilaçları kullanmaması, abes ağrı kesici ve antibiyotiklerden uzak durmasını öneriyoruz. Hakeza kişilerde öz sokması ve böcek ısırması üzere durumlardan sonraları soluk darlığı, göğüs ağrısı fevkalade tıpkı buut olursa alerjik kalp aksesi tablosu yaşanabileceğini düşünerek yer mümasil acile ya da kardiyoloji bölümüne başvurmaları gerekiyor.”

Doç. Dr. Altay, yakın zamanda kounis sendromu ruhlu benzeri hastayı tedavi ettiklerini anlattı.

Erken müdahale ve tedaviyle hastanın sağlığına kavuştuğunu dile getiren Altay, “Sabık devir alerjik öyküsü olan 27 yaşındaki ayrımsız hastamız tıpkı böcek ısırması sonrasında kalp kriziyle bize geldi. Elektrokardiyografi ve dem tahlilleri duygu krizini gösteriyordu. Fakat yaptığımız anjiyoda damarları ağız ağıza peyda gördük. Makul tedaviyle hastayı gücük sürede taburcu ettik fakat bu konuda tetik olmasını söyledik.” diyerek konuştu.

Share: