Akdeniz Üniversitesindeki uzuv nakillerin yüzde 87’si deli dolu vericiden yapıldı

Akdeniz Üniversitesindeki uzuv nakillerinin yüzde 87’sinin çalışkan vericiden yapıldığı açıklandı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, yaptığı mukayyet açıklamada, üniversite hastanesinde organ aktarımı ile 6 bin kişinin sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Organ nakli üstüne öncü olan üniversitelerinde 5 bin 193 böbrek, 741 karaciğer, 112 ruh, 78 pankreas, 5 dal ve fut, 5 yüz ve 2 acıma nakli gerçekleştirildiğini vurgulayan Özkan, her yüz aza naklinden çabucak 13’ünün kadavradan aza bağışıyla yapıldığına, 87’sinin ise hareketli vericilerden nakil olduğuna dikkati çekti.

Daha çok insana düş olabilmek için bu tabloyu bilakis çevirmeleri gerektiğine bel eden Özkan, şunları kaydetti:

“Sonuç 14 yılda Akdeniz Üniversitesinde us ölümü gerçekleşen 327 hastanın takkadak 115’inde aileleri uzuv bağışı için müsaade verdi. 1 organ bağışı, 8 hayat kurtarıyor. Bu gelmek oluyor kim akıl ölümü gerçekleşen diğer 212 hastamızın aileleri birlikte aza bağışı kararı verseydi, belki binin üstünde hayat kurtulacaktı. Bu nedenle yapılan değme örgen bağışı kararı çokça eşsiz. Afiyet Bakanlığının verilerine bakarak ihtisas nakli üzere 809, akciğer nakli üzere 39, karaciğer nakli üzere bin 337, böbrek nakli üzere 19 bin 80 yaşama vakit bekliyor.”

Özkan, dünyanın geçmiş kadavra vericili merhamet nakli ile Türkiye’nin ilkleri olan önceki beniz nakli, çift dal nakli kabilinden nakilleri Prof. Dr. Ömer Özkan ile gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, üniversite olarak dünyaya eş olmanın gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Share: