Akademisyenler borak katkılı “yanmaz yalıtma malzemesi” geliştirdi

Batman Üniversitesindeki 5 öğretim üyesi aracılığıyla yürütülen iş ile bor katkılı “yanmaz tecrit malzemesi” geliştirildi.

Mühendislik-Mimari Fakültesi Araba Mühendisliği ile Neşelilik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinden 5 akademisyen “Yanmayan ve Isıyı Geçirmeyen İzolasyon Malzemesi Projesi” hazırladı.

Üniversitenin laboratuvarında 5 yıldır emek yürüten akademisyenler, kurdukları firma vasıtasıyla bileşenleri yerel incelmemiş maddeden oluşan ve bor maddesi kullanılarak elde edilen yalıtma malzemesi geliştirdi.

“Binalardaki ısı yalıtımı sorununa kırkyıllık çözüm bulacak”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Çıpa, AA muhabirine, üniversitelerinin Yükseköğretim Kurulunun Lehçe Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı’na sabık sene “erke” alanında karışma edildiğini hatırlatarak, bu alanda sürdürdükleri çalışmaları akademik faaliyetlerin ötesine taşıdıklarını söyledi.

Uzun süredir erke alanında icraat yürüttüklerini tabir fail Demir, zaman bu çalışmaların meyvelerini görmeye başladıklarını belirtti.

Çipo, Batman Üniversitesi yerine ürettikleri borak katkılı izolasyon malzemesinin da bu çalışmaların bire bir ürünü olduğunu, ısı yalıtımıyla ilişkin çalışmanın yüzdelik 100 yerli ve milli kaynaklarla elde edildiğini kaydetti.

Elde edilen malzemenin ses yalıtımı üzerine de olumlu sonuçlar verdiğine meni eden Çipo, “Bu, binalardaki ısı yalıtımı sorununa cezrî hal bulacak, ısı kaçaklarını önlemenin ötesinde binalardaki hararet riskini birlikte minimuma indirecek bire bir çalışma.” dedi.

“Piyasadaki muadillerine bakarak yüzdelik 60 elan çarkıt”

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Oktay de Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, Dr. Tedrisat Üyeleri Mehmet Rıda Cins ve Yasin Sönmez, Asistan Zülal Arca ile başladıkları çalışmalarda bugün bakımından ürünün hazır kuzuluk geldiğini bildirdi.

Elde edilen malzemenin evcil kaba özellik kullanılarak üretilmesi zımnında henüz çap olduğunu dile getiren Oktay, “Piyasadaki muadillerine bakarak yüzde 60 henüz bozuk para. 1000 dereceye vasıl yalım ölçümlerinde malzemede seçkin deformasyon, yanma ve gaz tart olmadığı, malzemenin ısıyı geçirmediği tayin edilmiş olup, bunun üzerindeki sıcaklıklar için de icraat bitmeme etmekte. Bu yalıtım malzemesinin yapım sektöründe kullanımını amaçlıyoruz. İlerleyen aşamada otomotiv ve havacılık sektörüyle ait dahi çalışmalarımızı tamamlayıp, dizi film üretime geçmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Oktay, piyasadaki yer yağı türevli çarpıcılık malzemelerinin yangına cebin çok iri riziko oluşturduğunu, yanmayan, yaman ve zehirli gaz çıkarmayan tıpkı gereç üretimini hedeflediklerini, bunu da bor kullanarak başardıklarını aktardı,

Ürünün AR-GE çalışmalarını üniversitenin laboratuvarında yürüttüklerini anlatan Oktay, “Hem ısı hem da ses izolasyonunda çokça faziletli hedeflere ulaştık.” ifadesini kullandı.

Share: