AFAD’dan “Deprem Ajanda Ülke Tatbikatı”

Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa’üstelik 12 Kasım Kıran Eğitimi Tedbir Günü ve 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla “Hareket Anı Devlet Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Gaziantep’te bire bir aksata merkezinde düzenlenen tatbikatta, Ilbay Davut Gül, İl Itimat Müdürü Mustafa Emre Komutan, tören düzeni üyeleri ve haddinden fazla sayıda yurttaş “çök sistem tutun” hareketi yaptı.

Manevra, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar’ın okuduğu dua ile sonuç buldu.

Adıyaman

İçişleri Bakanlığı Afet ve Evgin Buut Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda parçalanmamış Türkiye’üstelik gerçekleştirilen manevra, Adıyaman’da birlikte Bilgisizlik Merkezi’nde yapıldı.

Vali Vekili İhsan Maskar, tatbikatın eş anlı Türkiye genelinde gerçekleştiğini belirterek, kentte birlikte tatbikata öğrencilerin ve vatandaşları katıldığını söyledi.

Tatbikata, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, İl Uyanık Komutanı Miralay Ferdi Bakıcı, gelgel amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurtarma ekipleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kilis

Kilis’te Canpolat Rabıtalı Bilgisizlik Merkezi’nde manevra yapıldı.

Tatbikata, Vali Recep Soytürk, Şehremini Mülk Ramazan, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Bozulmamış, 7 Mesafe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, İl Emniyet Müdürü Ahmet Aldanmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Selami Akşit, AFAD İl Müdürü Amaç Haber ve farklı ilgililer katıldı.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ta bile mülk protokolünün katılımıyla, bir fabrikada “çök kapanca tutun” tatbikatı yapıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun etken yayınla bağlandığı tatbikatta konuşan Ilbay Ömer Faruk Ateşin, Kahramanmaraş’ta kıyamet öncesi, sırası ve sonrasına ilgili vukuf ve becerileri kazandırma amacıyla, 2021 Kıyamet Terbiye Yılı’nda mecmu 584 bin 746 vatandaşa ulaşıldığını bildirdi.

Eğitimlerin ve düzenlenen çalışmaların teoriden pratiğe dönüştürülmesi ve beklenen afetlere cebin hazır olunması üzere 2022 Afet Tatbikat Yılı içerisinde ise mecmu 786 bin 251 kişinin katılımı ile 495 manevra yapıldığını aktaran Ateşin, bu kapsamda üstelik 542 bin 51 kişiye Kıran Farkındalık ve Okul Facia Farkındalık Eğitimi verildiğini anlattı.

Tatbikata, DOĞRU Tümen Kahramanmaraş Mebus Habibe Öcal, Ilbay Yardımcısı Keyif Gençoğlu, İl Itimat Müdürü Esen Cebeloğlu, İl Uyanık Komutanı Kıdemli Miralay Miğfer Yağan, AFAD İl Müdürü Ahmet Sezen, gurur amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurtarma ekipleri, üretimevi işçileri ve vatandaşlar katıldı.

Malatya

Malatya’dahi dahi Battalgazi Kız Öğrenci Yurdunda yapılan manevra gerçekleştirildi.

Tatbikatın peşi sıra mütekellim YANLIŞSIZ Öğür Malatya Saylav Öznur Inmeli, Düzce depreminin bibi hafızalarda kayran ettiğini belirtti.

Elazığ merkezli 2020 depreminde Malatya’birlikte bulunduğunu ve depremi yaşadığını anlatan Kötürüm, hareket anında bulundukları masayı epilepsi kendilerini korumaya çalıştıklarını anımsattı.

Inmeli, tatbikatların afete hazırlık açısından yetişkin olduğunu dile getirdi.

İl Müftüsü Veysel Işıldar tatbikatın arkası sıra dua etti.

Tatbikata, Vali Yardımcısı Mehmet Salt, İl Güvenlik Müdürü Ercan Dağdeviren, AFAD İl Müdürü Mustafa Türker, İl Sağlık Müdürü Erhan Berk, Cahillik ve Spor İl Müdürü Ebubekir Kayhan, kamu ve alım kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa’birlikte 12 Son Teşrin Kıyamet Eğitimi Hazırlık Haset ve 1999 Düzce Depremi’nin sene dönümü nedeniyle “Zelzele Hatıra Mevki Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Müzesi uğrunda iklim protokolü ve öğrenciler çök harmoni tutun tatbikatı yaptı.

Etkinliğe, Vali Salih Ayhan, İl Kurnaz Komutanı Sancak Mücahit Avkıran, İl Itimat Müdürü Mehmet Maksat Ulucan ve gelgel amirleri katıldı.

Tatbikatın arkası sıra mütekellim Ayhan, depremde hayatın kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, hareket simultane yapılması gerekenleri anlattı.

Konuşmaların arkası sıra Vali Ayhan ve tören düzeni üyeleri, tatbikatta görev düzlük kurumların açtığı stantları ziyaret ederek, görevlilerden hikmet aldı.

Share: