ADÜ, düzenlediği panel ile ahiliğin önemine dikkat çekti

ADÜ, Ticaret Bakanlığı teşrikimesai ile düzenlediği çevrimiçi panelde ahiliğin önemine dikkat çekti.

Münevver Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Ticaret Bakanlığı’nın kolektif düzenlediği ‘cömertlik’ mevzulu siyasal çevrimiçi namına gerçekleşti. Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Akademisyen Turgay Eray moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelda Özsunar, Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun panelist adına saha aldı. Tecim Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Umum Müdür Yardımcısı Eyüp Aksoy vasıtasıyla yapılan küşat konuşması ile başlayan panelde, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelda Özsunar ahiliğin amacının toplumda, evire çevire-ongun iş ahlakını, kardeşliği yaygınlaştırmak toplumu ilerletip yükseltmek olduğunu belirterek, Anadolu’da kestirmece bin almanak tıpkısı örgütlenme ve bilinçlendirme yöntemi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özsunar, “Günümüz gelişim veya mücahede hayatında sunu çokça gerekseme mahsus kavram, içtimai karakterimiz ile ahenk halindeki makul himmet ahlakıdır. Içtenlikle ahiliğin temelinde de adam sevgisi yatar. Hemşirelik, tabiplik kadar insana bakım eden meslekler herif ve patika sevgisi olmadan gerçekleştirilemez. Halkımızın vergileri ile müesses okullarda, üniversitelerde okumak şişman benzeri baht ve ayrıcalıktır. Bu nedenle bu şansın kıymetinin farkında olmalı, ailemize, hocalarımıza, halkımıza ve devletimize minnettar olmalıyız. Ezcümle; esenlik hizmeti veren can kardeş olmalıdır. Rum, pir ve bereketli ahlakın bin yıllardır farkındadır. Ahilik, güzel Rum ahlakı, sakat aynı çınar üzere yeniden sulanarak canlandırılmalı ve topluma hatırlatılmalıdır” dedi.

Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun beş bin yıllık akım kabiliyeti ile görmezlikten gelinemeyen bir dirim tarzı geliştiren Türkler’in, göçün bilcümle meselelerinin üstesinden gelebildikleri gibi kendine özgü kültürlerini da güneşin doğduğu yerden battığı yere büyüklüğünde aktardıklarını anlatım ederek, ahiliğin bunlardan yalnız benzeri tanesi olduğunu vurguladı. Esnaf dayanışma teşekkülü kendisine Cömert Evran vasıtasıyla kasılma edilen teşekkülün Türklüğün İslamiyet ile yoğrulduğu Horasan’a büyüklüğünde uzandığına değinen Prof. Dr. Turan Akkoyun, Öğretmen Ahmet Yesevi ve Hocası Arslan Bab isimlerinin altının çizerek bu kişilerin töre bilimi değerleri değmek dokunmak örüp beşeriyete arz ettiklerini tabir etti.

Selçuki idaresinde iken kentlerdeki değişime paralel kendisine toplumsal yapının birlikte değişime uğradığını belirten Prof. Dr. Akkoyun, kentlerdeki gayrimüslim tacirlerle rakiplik edebilmek düşüncesiyle Hacı Bektaş Veli’nin tavsiyeleriyle Ahi Teşkilatı’nın kuruluş edildiğini belirtti. Akkoyun, “Yıpranmamış ayrımsız sınırlı tutmak için mevrut Türkmenlerin esnaf ve sanatkarları ortada oluşan ve gelişen, işbirliği, dayanışma ve yardımlaşma ile Ahilik, gönülleri cezbetmiştir. Küçük Asya’nun önde mevrut güçleri arasına girmiş, gelişimini sürdürmüş, düzenlilik bozulduğunda ise özlük otoritesini oluşturmakta duraksama göstermemiştir” diyerek konuştu.

Konuşmasının sonunda ahiliğin şartlarına, ahilik kültüründe kadının hesabına, nesilden nesile aktarılan içtimai değerlere bel ederek ahilik anlayışının sosyal huzura katkısından kortej eden Prof. Dr. Turan Akkoyun, ahiliğin sosyal bastırık, hizmette tekmil, hakkaniyet, doğruluk ve alay malay yaşamı tevhit fail Türk-İslam Medeniyetinin bol pınarlarından birisi yerine kültürel havzamızda düzlük aldığını söyledi.

Panelin böylece Vazıh Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Bağlanak Başkanı Muhammet Şanlı Künkcü, ahiliğin mühim tıpkı hars birikimine dayanmasına karşın yeterince tanıtılamayıp bilgi aktarımının sağlanamadığını belirterek teşekkürname etti. – AYDIN

Share: