Adramytteion kazısında Roma hamamına ilgili düz şeş teshin sistemi bulundu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde sahile andıran bölgede 11 yıldır süren Adramytteion Antika Kenti kazısında Roma Dönemi’ne ilişik hamamın yer altı ısıtma sistemine ulaşıldı.

Kazı heyeti başkanı Mimar Sinan Sunturlu Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Özgen, gazetecilere, Ören mevkisinde yegâne kıvrım, iki kıvrım evler ve bunların 6 metre altında antik kentin Roma sıcak yapısını bulduklarını söyledi.

Özgen, hamamın kentte Roma Dönemi’ne dair karasal alanda açığa çıkardıkları ilk çatı olduğunu bildirdi.

Daha evvel Bizans Dönemi’ne ait yapı bütününde çalışmalarının olduğunu tamlayan Özgen, “Henüz alt tabakalarda kısmen Harabelik’de, Adramytteion’dahi Bizans dokusunun üstelik daha erken tabakaları tağyir ettiğini gözlemlemiştik. Bu anlamda bereketli korunagelen bir bina bütününü anlaşılan oranda açığa çıkarmış vaziyetteyiz.” dedi.

Hamam yapısının geometrik motifli mozaik tabanı var

Dr. Öğr. Üyesi Özgen, yüzeyden 6 metre derinliğe büyüklüğünde Bizans’ın, bu Roma hamamını değişik fonksiyonlarda kullandığına dayalı belgelemeler yapıldığını aktardı.

Hamamın taban ve mekân mimarisini 3’üncü yüzyıla tarihlediklerini anlatan Özgen, şöyle konuştu:

“Buradan limana akıllıca uzanan caddeye vekil geçişleri ki bunlardan bazıları henüz geç dönemde, Bizans Dönemi’nde yapıya ayrımlı ayrımsız fonksiyon vererek kapatılmış durumdaydı, onları belgeleyerek orijinalin planına dayalı çalışmalara devam ettik ve dakikasında onun ardında hendesi motifli mozaik tabanı bulduk. Tabanın aynı çağ içre çöktüğünü ve mermer plakalarla restore edildiğini gözlemledik. Yapının gayrı tarafında de gene hendesi desenli aya devam ediyor. Yapıya girmeden geçmiş çok kapasiteli tıpkısı çizgi doğrusu şu anda belirgin vaziyette yapı süresince uzanıyor ve iç avluda üstelik hamamın itinalı tıpkı drenaj tahliye sistemi, geçek sistemi kendini gösteriyor.

Ebatlara bakıldığı devir yapının, yönelimiyle cıvıl cıvıl doku içine akıllıcasına uzanıyor. Geçtiğimiz yıla kadar burada sürdürdüğümüz çalışmalarla belli ipuçları ve galiba içerikler, buluntular bunun sıcak olabileceği görüşünü bize vermişti. Direkt hamamın altyapısına ve mecmua sistemine yani aya altı teshin sistemine dayalı bulgularımız belirdi.”

Özgen, elde ettikleri civar bulgularla vardıkları sonucun akıllıca olduğunun kesin tıpkı şekilde ortaya konulduğunu sözlerine ekledi.

Share: