Acun Obezite Raporu: 2035 yılına büyüklüğünde acun nüfusunun yarısından dahası obez olacak

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Acun Obezite Federasyonu, sabık hafta ‘4 Mart Dünya Obezite Günü’ sebebiyle toptan bazda yürüttüğü bilimsel raporunu açıkladı. Buna bakarak acun nüfusunun yarısından fazlasının 2035’e kadar aşkın güç ve obez olacağı, bunun maliyet açısından küresel hesaplı etkisinin ise yıllık 4.32 trilyon dolara ulaşacağı öngörüldü.

Acun Obezite Federasyonu aracılığıyla yayınlanan ‘Acun Obezite Atlası 2023’ raporuna bakarak küresel bazda önleme ve tedavi tedbirlerinin gelişmemesi halinde, 12 yıl içre dünya nüfusunun yarısından fazlasının şiddetli kilo ve obezite ile yaşayacağı öngörüldü. Obezitenin, küresel ekonomik etkisinin 2035 yılına kadar ise almanak 4.32 trilyon dolara ulaşacağı ayrıca tutum edildi.

OBEZİTE ÇOCUKLARDA HENÜZ HIZLI İLERLİYOR4.32 trilyon doların dünyadaki birlik ülkelerin müttehit gayrı duru milli gelirinin (GDP) az daha yüzdelik 3’ünü teşkil ettiği ve bu maliyetin 2020’deki Kovid salgınının dünyaya maliyetiyle karşılaştırılabileceği rapor edildi. Raporda kollar ve gençlerde 2035 yılına kadar obezitenin ikiye katlanacağı ve kollar arasında yetişkinlerden daha aceleci arttığı belirtildi.Raporda dikkat çekici ayrımsız eksantrik belirgi ise obezitenin bağan gelirli ülkelerde daha aceleci yaygınlaştığı vurgulanarak “Bağan gelirli ülkeler obezite prevalansında çabuk artışlarla alın karşıyadır. Küresel kendisine obezitede yeryüzü büyük artım beklenen 10 ülkeden 9’u bağan veya ast-orta gelirli ülkelerdendir. Hepsi üstelik Asya evet üstelik Afrika’birlikte düzlük almaktadır” denildi.TÜRKİYE’NİN KARNESİÜlke bazında obezite karnesinin hazırlandığı raporda, almanak yüzdelik 2.3 artışla Türkiye’deki yetişkinlerin 2035 yılına kadar yüzdelik 55’nin sivri tehlikeli ve obez olacağı öngörüldü. Öte yandan Türkiye’nin küresel bazda hazırlıklı olma sıralaması ise 37’nci tam düzlük alarak ‘Oldukça İyi’ yerine derecelendirildi.

Share: