Acun İstanbul’da imzalanan anlaşmayı konuşuyor! Beyaz Saray’dan Türkiye’ye hububat koridoru teşekkürü

Dünyanın en muhteşem sorunlarından olan hububat krizi Türkiye’nin arabuluculuğuyla sonlandı. Bir Nice mutluluk anlaşmayı ve Türkiye’yinin politikasını takdirle karşıladı. Tarihi imzayla ilgilendiren tıpkı izah bile ABD’den geldi. Parafin Saray, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM beyninde imzalanan anlaşmayı kıvançla karşıladı, Guterres ve Reisicumhur Erdoğan’a delalet etmelerinden âlem teşekkür etti.

“LİDERLİKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜRNAME EDİYORUZ”

Beyaz Zehir Saray’de gazetecilere açıklamada bulunan Kirby, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM ortada “Hububat ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emin Sevki Girişimi Belgesi”nin imzalanmasıyla ilgili konuştu.

Kirby, “KUL, bu adımı kıvançla karşılıyor. BM Umumi Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhur Reisi Erdoğan’a bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden belde teşekkür ediyoruz.” dedi.

Anlaşmanın başarıyla uygulanmasının Rusya’nın anlaşmaya uymasıyla cins olabileceğini belirten Kirby, anlaşmanın uygulanmasını yakından izleyeceklerini söyledi.

Kirby, ayrımsız zamanda Ukrayna’dan çıkarılan hububat ve azık maddelerinin Türkiye üzerinden gene satışa çıkarılacağına işaret ederek, “Bu edisyon tıpkısı çalışmanın sonucudur ve Cumhur Reisi Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres’e burada önderlik ettikleri amacıyla minnettarız. Bu olumlu benzeri işaret.” değerlendirmesinde bulundu.

ÇAKER Dışişleri Müsteşarı Nuland ise, Türkiye’nin vasıtalık ettiği Ukrayna tahıl sevkiyatı anlaşmasının, strateji ve sevkiyat kanalları bakımından çok gani yapılandırılmış olduğunu söyledi.

“DÖRT DÖRTLÜK BİR VERI”

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İstanbul’dahi imzalanan hububat koridoru anlaşmasının bilcümle arsıulusal toplum amacıyla kusursuz ayrımsız bilim olduğunu belirtti.

Draghi, İstanbul’üstelik imzalanan anlaşmaya ilgili yaptığı bağlanmış açıklamada, “İstanbul’bile Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM yoluyla imzalanan anlaşmalar, bütün uluslararası toplum amacıyla birlik tıpkı haberdir.” ifadesini kullandı.

Karadeniz limanlarında mütezayit milyonlarca ton tahıl üzerindeki blokajın kalkmasının, bunların bağan ve orta gelirli ülkelerin vatandaşlarına ulaşmasını sağlamanın global besin krizinden istinkâf etmek üzere vacip olduğunu vurgulayan Draghi, şunları kaydetti:

“Bu planın başarısı, bugün imzalanan anlaşmaların hızlı ve birlik uygulanmasına bağlıdır. İtalya, serencam aylarda Mürekkep Milletler’in (BM) merkezi rolünde Türkiye’nin uzlaştırıcılık girişimini esermek üzere etkili ayrımsız taahhütte bulundu. Bu anlaşmaların, Ukrayna üzere akseptans edilebilir koşullarda barışı getirmesine yönelik somut umutlara akilane evvel adımı olta etmesini umuyoruz.”

“ÖNEMLİ BİR ADIM”

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio dahi katıldığı devir içi yayında, İstanbul’daki barışma haberini, “diyalog kanalını birlikte açan bol aynı marifet” kendisine değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda de şu ifadelere meydan verildi:

“İtalya; Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarındaki blokajın kaldırılması ve dünya çapında tahıl ihracatının sürdürülmesi konusunda yaptığı anlaşmayı kıvançla karşıladı. Bu son, BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Ivedili Arkalama Koordinatörü (Martin) Griffiths’mağara yıpranmak bilmeyen çabaları sebebiyle elde edildi. Küresel gıda krizini budamak için cesim aşama.”

İtalyan Takım Partisi lideri Matteo Salvini, Twitter’daki paylaşımında, anlaşmaya ev sahipliği özne Türkiye’ye çabalarından çevre teşekkürname ederek, bunun aylardır süren savaşta diyaloğa gün üzere evvel ve kocaman ayrımsız girişim olması temennisini dile getirdi.

İtalya Ziraatçılar Derneğince (Coldiretti) yapılan açıklamada, sözleşme sebebiyle Ukrayna’dan efsanevi yeminde kullanılmak üzere 1,2 milyar kilogram mısırın İtalya’evet geleceği bildirildi.

Bunun dışında aldatmak yapımı için buğday ve ayçiçek yağının dahi İtalya’evet geleceği tamlanan açıklamada, bütün bunların İstanbul’de imzalanan anlaşmanın müspet etkileri olduğu ifade edildi.

İNGİLTERE ÖVGÜYLE BAHSETTİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde imzalanan anlaşmanın sağlanmasında Türkiye’nin rolünden övgüyle bahsetti.

İngiliz Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılmış açıklamada Truss, “Ukrayna’nın tahılının arsıulusal besin pazarlarına ulaştırılması akıbet basamak önemlidir. Bu anlaşmanın sağlanmasındaki çabaları amacıyla Türkiye’yi ve Konfedere Uluslar Umumi Sekreteri’ni alkışlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İngiltere ve müttefiklerinin bu noktaya ulaşılması amacıyla bati çabalama harcama ettiklerini tamlayan İngiliz Vekil, “Demin bu anlaşma uygulanmalı. Rusya’nın sözlerinin eylemleri ile uyumlu olduğundan emin olmak amacıyla (gelişmeleri) izliyor olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Truss, “Uzun vadeli global güvenliğin ve konuşu istikrarın sağlanması amacıyla Putin, bu savaşa son vermeli ve Ukrayna’dan çıkmalıdır.” görüşünü paylaştı.

UKRAYNA TAKDİRLE KARŞILADI

Ukrayna Izzet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Sybiha, İstanbul’üstelik imzalanan Hububat Sevkiyatı Anlaşması’nın toptan besin krizinin önlenmesi amacıyla majör benzeri hamle olduğunu ve Türkiye ile Mürekkep Milel’mağara (BM) “hububat meselesinin” çözümünde oynadıkları etkili rolü ölçüm ettiğini belirtti.

Sybiha, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’bile imzalanan anlaşmaya değinerek, Ukrayna limanlarındaki engelin kaldırılmasına yönelik girişimin onaylandığını rapor etti.

Bu anlaşmanın hububat ihracatı amacıyla insancasına benzeri espas oluşturulmasına imkân sağlayacağına bel fail Sybiha, “Küresel besin krizinin önlenmesi için balaban benzeri girişim. ‘Tahıl meselesinin’ çözümünde BM ve Türkiye’nin canlı pozisyonunu takdir ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“TÜRK ORTAKLARIMIZA TEŞEKKÜR GIRMEK İSTİYORUM”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul’bile imzalanan anlaşmalarla ilişik “Zaman elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, bizzat Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’a bire bir öğün elan teşekkürname söylemek istiyorum.” dedi.

Lavrov, Reisicumhur Erdoğan’ın himayelerinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Konfedere Milletler (BM) ortada “Hububat ve Kayıt Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Sakıncasız Sevki Girişimi Belgesi”nin imzalanmasıyla ait açıklamalarda bulundu.

Acımasız heyetinin çabalarıyla Ukrayna tahılı anlaşmasının siyasetten arındırılmış yapısını korumanın tür olduğunu belirten Lavrov, “Rusya, bu alandaki yükümlülüklerine vabeste kalmaya bitmeme edecektir. ESIR ve müttefiklerinin jeopolitik maceralarının çıkarları için gıdayı kullanması kabul edilemez ve yabanlık dışıdır.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, dış satım anlaşmalarının anne amacının, Rusya’dan acun pazarlarına zahir azık ve matbua tedarikini tedarik etmek olduğuna işaret ederek, bu çerçevede ABD ve AB’nin para, sigorta ve geri hizmet alanlarında yarattığı engellerin kaldırılmasının, bu ürünler için ülkeye getirilen kısıtlayıcı önlemlerden makul muafiyetlerin sağlanmasının söz konusu olduğunu vurguladı.

Washington ve Brüksel’in bugünkü anlaşmaların gerçekleştirilmesine engel olmaktan vazgeçmelerinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Lavrov, Rusya-BM mutabakatının imzalanmasının Batı’nın hububat tedarikiyle ilişkin mesail üzere Rusya’yı itham girişimlerinin tıraşçı olduğunu aynı yol daha ortaya koyduğunu kaydetti.

Lavrov, Rusya’nın gelecek dönemde Ukrayna tahılı ve Rus tarım ürünlerinin ihracatıyla ait anlaşmaların adına getirilmesi için rastgele kalem çabanın gösterileceğini umduğunu tabir etti.

İstanbul’de imzalanan anlaşmalarla ilgili Lavrov, “Bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dünya Türk ortaklarımıza, bizzat Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’a tıpkısı defa elan teşekkür söylemek istiyorum.” değerlendirmesini paylaştı.

AFRİKALI LİDERLER ANLAŞMADAN MEMNUN

Maşrık Afrika’daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) İcra Sekreteri Workneh Gebeyehu, anlaşmanın hızlı şekilde uygulamaya koyulmasını dört gözle beklediklerini belirterek, süreçte alım çalım düzlük herkesi tebrik kartı etti.

Güney Afrika Cumhur Reisi Cyril Ramaphosa, Pretoria’birlikte Fildişi Sahili Cumhur Reisi Alassane Ouattara ile düzenlediği matbuat toplantısında, Afrika ülkelerinin Rusya ve Ukrayna bölgesindeki tahıla bağımlılığının gerçek bire bir acı olarak görülmesi gerektiğini tabir etti.

Çatışmanın bire bir zaman önce bitmesini ve barışı gidermek istediklerini vurgulayan Ramaphosa, bu savaşın ana kara üzere tıpkısı “uyarı” olması gerektiğini kaydetti.

Ouattara ise Rusya Izzet Başkanı Vladimir Putin’in anlaşmayı imzalama kararı almasından iri memnuniyet duyduklarını belirterek, Afrika ülkelerinin kırılgan ekonomileri dolayısıyla tedarikte öncelikli olması gerektiğini dile getirdi.

Afrika’üstelik 25 ülke, herhangi bir sene buğday ithalatının üçte birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna’dan yapıyor.

ANASAYFAYA ANDIRMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Share: