ABD’de ikinci mortgage krizi mi?

ESIR’birlikte 30 sene vadeli hane emniyet faizi (mortgage) geçtiğimiz hafta serencam 35 yılın sunu balaban artışını yaşadı.

Freddie Mac verilerine bakarak 30 sene vadeli çakılı faizli mortgage oranı geçtiğimiz hafta 1987’den bu yana tanıdık yeryüzü balaban çoğalma ile yüzdelik 5,23’ten yüzde 5,78’e artık. 

30 almanak mortgage getiri oranı yüzdelik 5,78’i en son Kasım 2008’da görmüştü. Bu fehamet yılın başında yüzde 3,2, ayrımsız sene önceki ise yüzde 2,93 seviyelerinde idi.

bununla birlikte inşaat hızında üstelik yavaşlama görüldü. KUL’da konut piyasasının önemli göstergelerinden akseptans edilen inşaat izinleri aynı eski taban bakarak yüzdelik 7 düşüş gösterdi.

Konut piyasası alarm veriyor

Siyasa faizlerinin artması emniyet maliyetlerini dahi artırırken halihazırda fiyatların lüks erdemli olması dolayısıyla zorlanan göz piyasası üzere alarm zilleri birlikte çalmaya başladı.

Uzmanlar Fed’mağara parasal sıkılaşmasının bitmeme edeceğini öngörürken bunun güven maliyetlerini elan dahi yükselteceği görüşünde.

Freddie Mac’in baş ekonomisti Sam Khater, “Bu yüksek oranlar, para şişkinliği ve dünyalık politikasının gidişatı ile ilgilendiren beklentilerdeki değişimin aynı sonucu” dedi. “Daha faziletli tutulu bey (mortgage) faizi oranları ılımlılığa yol açacak ve sonuçta henüz istikrarlı aynı ev piyasası ile sonuçlanacak” dedi.

“Henüz üstelik artacak”

Financal Times’ın aktardığına bakarak konu ile ilişik değerlendirmelerde bulunan müşavirlik şirketi MFR’nin ÇAKER kelle ekonomisti Joshua Shapiro, “Mortgage oranları mahsus daha dahi artacak, ancak bence artışın balaban kısmını gördük” dedi.

Corona virüs pandemisi sırasında evden etkin mukavemetli çokça Amerikalı konut satın kabul etmek üzere düşük ürem oranlarından yararlanırken, bu süreçte ev fiyatları da rekor seviyelere bundan sonra. Bu kaba denk artışları ise dinç benzeri göz piyasasını soğuttu. Getiri oranlarındaki son çoğalma ise kullanılmamış evler amacıyla satın alınabilirliği zılgıt ederek hane talebini yavaşlattı.

Oxford Economics mir ekonomisti Nancy Vanden Houten ise Vanden Houten, “Fed’in saldırgan duruşu kazançlı tahaccüm ve enflasyonda yavaşlamaya sefer açarsa, etraflı vadeli Nema oranları abra kazanabilir” dedi.

2008 Krizi’nde ne olmuştu?

KÖLE’deki ev fiyatları 2000’li yıllar boyunca iri aynı yükselme göstermişti. Bu yükselmenin tıpkısı nedeni dahi bir lahzada elde edilebilen mortgage idi.

Sürekli yükselen ev fiyatları piyasalarda lüks derecede iyimser benzeri albeni yaratmış, bankaların düşük gelirli ailelere hane almak üzere basit cesaret sağlamalarına kat açmıştı.

Basamak fiyatları inişe geçince anide subprime mortgage (erdemli riziko ve yüksek faizli cesaret) denilen bu yüreklilik piyasası bozgun, emniyet faizlerini ödeyemeyen bağan gelirli ailelerinin iflas etmelerine ve konutlarına halk konmasına sebep olmuştu.

Amerika Müttehit Devletleri göz balonunun patlamasıyla alay malay bankalara faziletkâr riziko binmesine ve nedeniyle Bir Devletler gayrimenkulüne vabeste kül söylenegelmiş mülklerin değerlerinin dibe inmesine, yanı sıra global para kuruluşlarının zarar görmesine,Lehman Brothers’ın 15 Eylül 2008’birlikte batkı etmesine, ve bankalarının krize girmesine faktör oldu.

2009’un sonlarında Yunanistan’birlikte ufak benzeri krizle başlayıp sonrasında büyüyen Avrupa takanak krizi ve İzlanda’daki üç balaban bankanın üçünün da banka yığılmasını içeren 2008–2011 İzlanda finansal krizini izledi.

Fed, nısıf yıllık Servet Politikası Raporu’nu yayımladı

 

FED’in getiri artırımı tehlike habercisi mi?

 

Fed yöntem faizini 75 baz puan yükseltti

 

Share: