Devecilik kültürünü fotoğraflara yansıtıyor

Yörük kültürünün vazgeçilmezleri beyninde kayran alan deve güreşi arenasında elinde fotoğraf makinesi ile gestalt gösteren 56 yaşındaki tor fotoğrafçı Cımbar Çolak devecilik kültürünü yansıttığı fotoğrafları ile özen çekiyor.

Türkiye’dahi hele Veli, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri’nde planlı ve yörük kültürlerinden olan deve güreşleri Aydın’ın muhtelif ilçelerinde birlikte düzenlenmeye bitmeme ediyor. 2022-2023 sezonunun başlaması ile güreşsever vatandaşların hafta sonları adresleri güreş arenaları oluyor. Güreş arenası etrafına eyyam öncesin konulan römorklarla yerler ayrılırken deve güreşi arenaları güreş günleri vatandaşların pahal ilgisi ile dolup taşıyor. Heyecanın doruğa çıktığı deve güreşleri toy fotoğrafçılar aracılığıyla üstelik bent görürken, Aydın’üstelik celal memuru emeklisi tıfıl fotoğrafçı Filiz Çolak da deve güreşlerinde çektiği fotoğraflar ile devecilik kültürünü objektiflere yansıtıyor.

31 yıl sürdüğü mesleğinin serencam yıllarında fotoğrafçılığa alçalma saldığını ve mütenevvi kurslara anbean kendini geliştirmeye çalıştığını tamlayan müptedi resimci Sürgün Çolak, “Işık serüvenim 2017’dahi Amerika’ya gittiğimde ışık makinemi almamla başladı. Sonrasında değişik kurslara gidip yetişek aldım. Foto vira etmek ve adamakıllı anları ölmezleştirmek benim üzere çokça farklı tıpkı ihtisas. Bana tarifsiz ayrımsız mutluluk veren hobim için yıllardır binlerce posta deklanşöre bastım. Kurslar, organizasyonlar ve geziler fotoğrafçılarla tanışmam beni fotoğraf yerine henüz ileriye taşıyor. Her anı fotoğraf karesi ile buluşturmak, değişik teknikleri kullanmak ve fotoğraf gruplarında fotoğrafımın beğenilerek değerlendirilmesi motivasyonumu arttırıyor. Sıhhatli olsun çevremdeki arkadaşlarım birlikte fotoğraflarımı beğeniyorlar” dedi.

Kültürel organizasyonları isteyerek takip ettiğini sözlerine ekleyen Çolak, “Kültürel etkinlikler birlikte ilgimi çekiyor. Adeta geçmişe seyahat ediyorsunuz. Deve güreşleri da bunlardan tıpkısı tanesi. Ben dahi fırsat buldukça Aydın’ın izlem ediyor, sahada develerin güreşlerini ilgi ile izliyor ve çevremdeki olan biteni fotoğraflayarak buradaki heyecanı foto karelerine yansıtmaya çalışıyorum. Karı gözüyle zaman zaman yörük kültürünü giysilerine yansıtan birini, bazen güreş sahasında devesi güreşen benzeri deve sahibini, bazı bazı üstelik çevredeki insanları fotoğraflıyorum. İnsanlar beni sahada elimde fotoğraf makinesi ile gördüklerinde evvel şaşırıyorlar, sonra birlikte fiyaka verip fotoğraflarını çekmemi istiyorlar. Bu hobim sayesinde bir nice insanla tanışarak içtimai kasaba ediniyorum. Hem eğleniyor hem hobimle çalışır oluyorum, bu birlikte beni çok mutlu ediyor” diye niteleyerek konuştu. – AYDIN

Share: