KIRKLARELİ – Down sendromlu Almina yüzme yardımıyla geleceğe umutla bakıyor

Kırklareli’nde kişi çabalarıyla öğrendiği yüzmede madalya peşinde koşan Down sendromlu 19 yaşındaki Kadın Almina Uçar, bu spor yardımıyla hanay buldu.

Uçar, 2012 yılında ailesiyle gittiği tatilde kendi çabasıyla öğrendiği yüzmede yeteneğini yükseltmek istedi.

Kırklareli Özel Sporcular Spor Kulübü’ne kayıt ettirilen Uçar, 2015 yılında Denizli’de yapılan okul sporları yüzme yarışmasında Türkiye 3’üncülüğünü elde etti.

Uçan, 2017’de Türkiye Hususi Sporcular Spor Federasyonu vasıtasıyla Antalya’birlikte yapılan yarışmada ve Pamukkale’de planlı meslek sporları yarışmasında Türkiye 2’ncisi, 2019’de Mersin’deki meslek sporları yarışmasında Türkiye 3’üncüsü, 2020 yılında Türkiye Hususi Sporcular Spor Federasyonu eliyle Antalya’üstelik düzenlenen yarışmada 1. Mıntıka 3’üncüsü, 2022 yılında Mersin’de yapılan meslek sporları yarışmasında ise Türkiye 1’incisi oldu.

Uçan, Kırklareli Bilgisizlik ve Spor Müdürlüğü yüzme havuzunda beden eğitimi öğretmeni Yasemin Akil nezaretinde 2023 pakt yarışmaları ve meslek sporları yarışmalarına hazırlanıyor.

“Özgüveni geldi, sosyalleşti”

Ana Yeliz Uçar, AA muhabirine, kızının başarılarıyla çekicilik duyduğunu söyledi.

Almina’nın spora başlamadan geçmiş içine bulutlanmış, dış dünyadan mecalsiz olduğunu tabir eden Uçan, “Yüzme Almina’ya gelişigüzel açıdan ferah geldi. Bazen hastalıklarını de yendi. Almina’nın dizinde ülkü var amma yüzme buna tıpkısı otama oldu.” dedi.

Kızının yüzmeyi çok sevdiğini ve seçkin antrenmanı heyecanla beklediğini anlatan Uçar, şöyle konuştu:

“Almina yüzmeyi çok seviyor, yüzeli 10 yıl olmasına karşın hala sivri heyecanlanıyor. Kızım 9 yaşlarında yüzmeyi bizatihi öğrendi. Maceramız o şekilde başladı. Yüzme ona birçok özdek kattı. Özgüveni namına geldi, sosyalleşti, benzeri zamanda fiziksel namına bile bereketli geldi. Özlük yaşıtları arasında madalyalar, kupalar aldı.”

beden eğitimi öğretmeni Çokbilmiş dahi Almina ile fena hâlde dereceler elde ettiklerini dile getirdi.

Almina’nın kararlı tıpkı mektepli olduğunu aktaran Akıllı, şunları kaydetti:

“Onun bu başarısını ve suya olan sevgisini antrenmanlarımızla birleştirdik ve sonucumuz bu oldu. Almina ile tanıştığımda çekingendi, kendini ifade etmek istemiyordu. Zira kendini hususi yavru kendisine görmüyordu. Yapabildiklerinin farkında olduğu ve bunu birlikte anlatım edemediği için az buçuk daha zat dünyasına kapanıyordu ama tığ bunu sporla aştık. Yapabildiklerini diğer insanlara da gösterdi. Gösterdikçe, çocuğun sosyalleşmesi ve farkındalığı arttıkça, insanların ona açılım sempatikliğe dönüştü. Bu üstelik sporla birleşti ve sporla devam edecek.”

Share: