6 el selde eğreti köprüleri yıkılan köylüler, hastalanan çocukları hakeza taşıdı

6 defa selde arızi köprüleri yıkılan köylüler, hastalanan çocukları hakeza taşıdı

Defalarca yapılan menfezler yıkıldı, 10 gündür köyde çevrili kaldılar

KASTAMONU – Kastamonu’nun Küre ilçesinde dominant afetinde köprüleri ve elan sonradan 6 nöbet yapılan arızi köprüleri yıkılan köyde hayatiyetli vatandaşlar, 10 gündür mahsur kaldı. Üzerine kök su dökülen 2 yaşındaki bala ile hastalanan 12 yaşındaki bala, teskere ile saatlerce ormanlık alanda taşınarak hastaneye ulaştırılabildi.

Kastamonu’nun Küre ilçesine sınırlanmış Topçu köyüne ulaşımın sağlandığı güreşçi köprüsü 17 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan başat afetinde yıkılmıştı. Henüz bilahare köye yapılan eğreti menfezler de 6 öğün yıkıldı. Sonuç yerine kar sularının çayın debisinin yükseltmesi neticesinde köye ulaşımın sağlandığı teftih yıkıldı. Menfezin yıkılması sebebiyle 10 gündür köye ulaşım sağlanamıyor.

Hastalanan çocukları teskere ile taşıyarak hastaneye ulaştırdılar

Köyde canlı 2 yaşında Azra Kürekçi, hamam suyun konusunda dökülmesi neticesinde yaralandı. Vücudunun iri bölümünde yanıklar oluşan Azra ile hastalanan 12 yaşındaki Açık Deniz Avcı, köylülerin ahşaptan yaptığı sedye ile ormanlık alanda saatlerce taşınarak hastaneye ulaştırıldı. Engin Avcı’evet Küre Büyüklük Hastanesinde müdahale edilirken, belden aşağısı yanan Azra Kürekçi ise geçmiş müdahalesinin arkası sıra Kastamonu Yetişek ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Vatandaşlar temelli köprü istedi

10 gündür kaza ile bağlantısı kopan köyde dinç vatandaşlar ise 6 nöbet şerh köprülerin yıkıldığını söyledi. Kalımlı tıpkısı köprü yapılmasını murat fail vatandaşlar, tıpkısı zaman evvel çalışmaların başlamasını istediklerini tabir etti.

“Köyümüze muvasala namevcut, köprümüz yıkıldı, infirak edilmiş vaziyetteyiz”

Küçük Azra’nın babası Serdar Kürekçi, köyleri için deva beklediklerini rapor ederek, “11 Ağustos 2021 tarihinde yıkılan köprümüzün namına yapılan arızi köprüler 6’ncı kez yıkılmıştır. Şu anda yanık olan çocuğumu 4-5 kilometrelik orman yolundan zorluklar içerisinde köylülerin de sebebiyle gelişigüzel hastaneye zorlukla ulaştırabildik. Bu sefer haricinde eksantrik kullanabileceğimiz benzeri nöbet yoktur. Daha Çok arızi köprüler değil, kalımlı köprü istiyoruz. Köyde fırınımız yoktur. Kişi imkanlarımızla ekmeğimizi yapıyoruz. Eşim bu yüzden leğene ısıdam akarsu koymuş, kızım de bu sırda leğenin içerisine girmiş ve belden aşağısı yanmış. Kızım Kastamonu’de hastanede yatmaktadır. Köyde üstelik tek henüz çocuğum var, çocuğumun yanına gitmek istiyorum amma köye erişim olmadığından ekolojik ortam gidiyorum. Çocuğum köyde annemin birlikte kalıyor. Hastaneye kızımı beklemekteyim. Büyüklük büyüklerimizden merhem bekliyoruz. Şu anda köye giriş huruç bulunmayan, zaten ayrımsız biricik güreşçi köprüsü ile ulaşımımız vardı o da yıkıldı. Mağduruz, tamlık kendisine tecezzi edilmiş vaziyetteyiz” dedi.

“6 gün boyunca hastalanan çocuğum için yardım gelmesini bekledim”

Engin Avcı’nın babası Enver Avcı ise, “Hastalanan oğulum üzere 6 devir müzaheret bekledim. Yetkililer gelip bize ayrımsız erişim sağlayacak diye niteleyerek. 7’inci çevrim köylülerimizle gelişigüzel çocuğum ağırlaşınca özlük imkanlarımızla sedye ile 1 saatten fazla 5-6 kilometre yürüyerek afiyet ekiplerine fakat ulaştırabildik. Peşi Sıra oğlum ilçedeki hastaneye kaldırıldı. Çocuğumu bu şekilde otama ettirebildim. Biz, buraya temelli tıpkısı güreşçi köprüsü istiyoruz. 3 yıldır tığ bu mağduriyeti yaşıyoruz. Yetkililere sesimizi belirtmek istiyoruz, yapılacak diyorlar ama üç yıldır bekliyoruz. Cenazemiz olsa, hastamız olsa benzeri ulaşımımız bulunmuyor. Burada kıygınlık yaşıyoruz. İhtiyaçlarımızı göremiyoruz. Değme şekilde mağduruz. Engelli hastalarımız var, yatalak hastamız var, ilaçları, hapları bitiyor, kronik hastalarımız, tansiyon hastalarımız var. 40 kiloluk bir çocuğu 1 saatten fazla elde taşıyarak keyif ekiplerine ulaştırabiliyorsak düşünün balaban insanları şüphesiz ulaştıracağız” diye konuştu.

“10 gündür ihtiyaçlarımızı göremiyoruz”

Köy sakinlerinden Şanlı Çakal bile, “Köylümüzün meşakkati ve anlamsız vazıh. İki nöbet olacak, 11 Ağustos 2021 yılından bu tarafa biz, bu çileyi çekiyoruz. Devletimiz işlek tıpkı heybet, devletimizden kalımlı aynı köprünün yapılmasını bekliyoruz. 10 bölüm önceki eğreti küşat esasen yıkıldı. İki pasaj hastalanan çocuğumuzu orman yolundan afiyet ekiplerine ulaştırabildik. Yetkililerin sorunlarımızın takipçisi olması gerekiyor. Zaten iki yıldır kimse izlem etmediği üzere idraksiz kaldık. Devletimizden genişlik gelişmemiş sürede buraya arızi köprü değil, mihman tıpkısı köprünün yapılmasını talep ediyoruz. Yetkililerin daha çok harekete geçerek şu halimizi görmesini bekliyoruz. 11 Ağustos 2021 tarihinden beri bu köprü altıncı misil yıkılıyor. 10 gündür ihtiyaçlarımızı göremiyoruz. Hastalarımızı teskere ile ormandan edisyon taşıdık, diğer ihtiyaçlarımızı elbette getirebiliriz. Hayvanlarımızın yemleri münteha durumda. Saman, ağızotu bitti, evdeki ihtiyaçlarımız bitti, un, şeker, azık maddesi üzere. Şu anda hastamız ya birlikte tıpkısı cenazemiz olsa köye ulaşım bulunmayan. Burada mağduruz. Yetkililerin bu mağduriyetimizi görmesini bekliyoruz. Güdük sürede temelli köprümüzün da yapılmasını istiyoruz. 10 dönüş oldu köprü yıkılalı, 10 gündür köyümüzde mağduruz” ifadelerini kullandı.

Karye sakinlerinden Haysiyet Cebbar ise, “Milletvekilimiz uğramadı. Ilbay gelmedi, kaymakam iki yıldır gelmedi. Bizim Ankara ile değil, Cumhurbaşkanımız ile değil sorunumuz, bizim Kastamonu kısmıyla sorunumuz var” şeklinde konuştu.

Share: