4 buçuk milyon aşılı yemleme havadan doğaya bırakıldı

4 buçuk milyon aşılı yem havadan doğaya bırakıldı

Tilkiler havadan aşılanıyor

225 bin kilometrelik ormanlık ve rustik alanda açıktan telkih çalışması yapıldı

NEVŞEHİR – Ekincilik ve Orman Bakanlığı aracılığıyla kuduruk hastalığı ile mücadele amacıyla Avrupa Birliği destekli ‘Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü’ projesi çerçevesinde havadan ilkah uygulaması yapılıyor. her bir aplikasyon döneminde 4,5 milyon skor aşılı yem kullanılarak, 225 bin kilometrelik ormanlık ve kırsal alanda havadan ilkah çalışması yapıldı.

Eksi 24 derecede dondurulan yemler değme 40 metrede bir uçaklardan doğaya bırakılıyor. Tahminî 10 kilometreden ant kokusunu düz tilkiler, yedikleri yemlerin içre bulunan kapsüllerdeki aşılar aracılığıyla oral kendisine aşılanmış oluyor. Aşılama çalışması hakkında açıklama işleyen Tarım ve Orman Nazır Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye genelinde akur vakalarının yapılan bu iş ile sıfıra indiğini açıkladı. Bakan Yardımcısı Gizligider; “Ekincilik ve Orman Bakanlığı yerine son üç yıldır Avrupa Birliği destekli yürüttüğümüz tıpkı proje. Tilkiler eliyle kuduruk hastalığının yayılması bahis konusu. Bu hastalığın yayılmasını engelletmek üzere gündeş namına havadan telkih uygulaması yapıyoruz. Aşılama çalışmaları şuan Kapadokya Albeni Limanından devam ediyor. Şuan itibariyle kuduruk vakasında akim durumdayız. Çok dikkatli ve tedbirli olmamız müstelzim bir laf. Eskiden kısık süreçlerin yaşandığı azıcık dilimini yaşadık. Bu nedenle yapılan say balkı tıpkısı gelişim ve görklü aynı mücadele” şeklinde konuştu.

Ekincilik ve Orman Bakanlığınca melez hayatında akur hastalığı ile savaş amacıyla, henüz önce 2008-2010 tarihlerinde yapılan ağızcıl telkih çalışmalarının devamı niteliğinde Avrupa Birliği destekli yerine, ‘Türkiye’de Kudurmuş Hastalığının Kontrolü Projesi’ 2014 yılında uygulamaya başlatılan projeye 2022 yılında de devam ediyor. Edinilen bilgiye göre proje çerçevesinde yaban hayatı kaynaklı kuduruk hastalığının bati kendisine görüldüğü 105 bin kilometre alanda 2014-2015-2016 yıllarında senede hele girmek üzere alarga aşılama çalışması yürütüldü. Rastgele telkih kampanyasında tilkilere müteveccih 1 milyon 890 bin adet aşılama biati alarga atıldı. 2019 yılı bağ bozumu aşılama kampanyası, Avrupa Birliği Projesi çerçevesinde aşılanmamış hayatında akur hastalığının taharri edilebilmesi üzere; 3 sene süreyle, yılda 2 el görünmek için toplam 6 uygulama yapıldı. beher uygulama döneminde 4,5 milyon sayı aşılı yem kullanılarak, 225 bin kilometrelik ormanlık ve kırsal alanda alarga ilkah çalışması yapıldı. söz konusu proje ile hastalığa duyar hayvan bilimi ayrımsız anda bağışık ayla getirilerek, domestik hayvanat ile görgüsüz sahn arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanıyor. Mezkûr proje çerçevesinde 19 Ilk Teşrin 2022 tarihinde başlanılan kampanya Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Vazıh, Denizli, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Ankara, Aksaray, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Samsun, Konya, Amasya, Bursa, Sazak, Karaman, Niğde ve Antalya koyulmak için toplanmış 31 ilde gerçekleştirilecek.

Havadan telkih çalışması 19 Ekim 2022 tarihinde Tokat Hava Meydanı kullanılarak yapılmaya başlanmış olup, halen Nevşehir Kapadokya Havalimanı kullanılarak alarga ilkah çalışması bitmeme ediyor

Share: