30 kamu binasında yüzdelik 50 erke tasarrufu

YER, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, 16 Mart 2020’bile Ankara, Karabük, Bursa ve İstanbul’de uçman adına hayata geçirdiği, ‘Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi’ ile 30 kamu binasında 2 yılda ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandı. Yenilenebilir enerji üretimin dolay planda tutulduğu kamu binalarında, erke tasarrufunun yanında binaların çatılarına kurulan güneş enerjisi santralleriyle bile 3 bin 50 kilovat kurulu vahim cümbüş üretimi gerçekleştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı marifetiyle Dünya Bankası kredisiyle Erke ve Elbette Kaynaklar Bakanlığı desteği ile planlı, ‘Kamu Binalarında Erke Verimliliği Projesi’, 16 Mart 2020’dahi hayata geçirildi. Amme binalarında enerji kullanımını azaltmayı amaçlayan proje önceki namına uçucu iller Ankara, Karabük, Bursa ve İstanbul’daki 30 kamu binasında uygulandı. Proje kapsamında yapı dış alnaç iyileştirmesiyle; aut alnaç, yapı yalıtımları, içki ve bap değişimleri yapılırken ısıtma-soğutma sistemleri değiştirilerek ruz enerjisi ile sıcak akarsu elde edilmesi sağlandı. Fanlar ve ışıklandırma ekipmanları enerji verimliliği yönünden iyileştirilirken, yenilenebilir enerji uygulamalarından olan ruz panelleri, gündüz enerjili su ısıtması, jeotermal ısı pompaları da dahil edildi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BİNASINDA DAHI UYGULANDIEnerji verimliliği dönüşümün başlatıldığı 30 kamu binasında 2 yılda ortalama yüzdelik 50 erke tasarrufu sağlandı. Yenilenebilir enerji üretiminin civar planda tutulduğu kamu binalarında, erke tasarrufunun yanı sıra binaların çatılarına kurulan gündüz enerjisi santralleriyle dahi 3 bin 50 kilovat kurulu pahal hareketlilik üretimi gerçekleşti. Kamuda önceki enerji başarım sözleşmesi yapılarak yenilenen Bursa Kız Küçük Asya Lisesinde yüzde 70 enerji tasarrufu sağlanırken, projeye karışma olan Ekincilik ve Orman Bakanlığı binasında geçer not ruh enerjisinin tıpkı kısmı binadan karşılandı. Ayrıca örtüsüz otopark üzerine kurulan güneş enerjisi santrali yardımıyla 400 kilovat ruh üretimi gerçekleşti.   PROJE YAYGINLAŞTIRILACAKÖte yandan vekâlet, bu süreçte meslek, sayrılarevi, yönetsel binalar, adliyeler ve üniversite kampüslerini içeren 700 amme binasında enerji etütleri yaparak elde edilecek tasarruf seviyelerini belirleme etti. 2022 yılı içinde enerji etütleri ve proje çalışmaları tamamlanan Ankara, Karabük, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Antalya, Karaman, Denizli ve İzmir’birlikte saha düzlük darülfünun kampüsü, hastane, hükumet konağı ve adliye binalarından oluşan toplam 120 kamu binasının enerji verimliliği yenilemelerine yönelik yapım ihaleleri gerçekleştirilecek. Giresun, Rize, Samsun, Trabzon, Adana, Mersin, Osmaniye ve İstanbul’üstelik toplanmış 84 binanın ise erke araştırı ve proje eksiltme çalışmaları 2022 yılı böylecene tamamlanacak ve yapım eksiltme ilanlarına çıkılacak.HEDEFE ULAŞILDIKamu binalarında erke tasarrufuna ait 16 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’üstelik yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu binalarında 2023 sonuna büyüklüğünde minimal yüzdelik 15 enerji tasarrufu sağlanmasının hedeflendiği, şimdiden hedefe ulaşılarak amme binalarında asgari yüzde 20 tasarruf sağlandığı bildirildi.Amme binalarında yapılacak erke verimliliği uygulamalarıyla almanak erke tasarrufunun 315 Gigawatt-saat (GWh), binalarının kullanım ömrü boyunca hedeflenen enerji ve mahrukat tasarrufunun 22 bin 680 milyon Megajoule (MJ), binaların kullanma ömrü boyunca erke tasarrufları neticesinde ise hedeflenen çıkarma azalımının 4,5 milyon titrem/yıl karbondioksit olabileceği civar görülüyor.

Share: