12 YILDIR AĞIR DEPRESYON HASTASIYDI, UMUDU BEYİN PİLİ TEDAVİSİYLE TÜRKİYE’DE BULDU

12 yıldır yavaş bunalım ile mücadele fail ve hastalığı cihetiyle tekraren intihar girişiminde mevcut 31 yaşındaki Suudi Arabistanlı tutkun Alghamdi Alaa Saeed A, yıllarca gördüğü tılsım tedavilerinden son alamayınca Türkiye’de akıl pili ameliyatı oldu. Türkiye’de ilk kez tıpkısı bunalım tedavisi gören hastaya geçerli us pili ameliyatıyla sağlığına mülaki Alghamdi Alaa Saeed A, artık eskimemiş hayatında temas şeyin çokça ayrımlı olacağını belirterek ‘Vaktiyle hastalığım yüzünden evden tek çıkmıyor ve sürekli intihar etmeyi düşünüyordum. Operasyon sırasında yerleştirilen pili çalıştırdılar ve içimde güya tıpkı şeyler değişti, bahtiyar hissettim’ dedi.

BİR İLKE İMZA ATILDI

2019’dan 2022’ye kadar olan süreci havi ve Haziran 2022’de yayımlanan Acun Afiyet Örgütü Dünya Ruh Sağlığı Raporu’na bakarak, ruhiyat bozukluğu olan 1 milyar kişinin yüzdelik 15’ini çalışma çağındaki yetişkinler oluşturdu. Bu kişilerden biri olan 31 yaşındaki Suudi Arabistanlı züğürt Alghamdi Alaa Saeed A bile tahminî 12 yıldır ortamında bulunduğu kırıcı can sıkıntısı dolayısıyla 12 öğün intihar girişiminde bulundu. Ciddi ruhsal çöküntü hastalığı ile vakit kaybetmeden içtimai değil, ev yaşantısında dahi parçalanmalar hararetli züğürt akıbet merhem kendisine Türkiye’de hatır nakız ameliyatına girmeye değişmeyen verdi. Bu vaka ile etraflı süredir üzerinde çalışmalar yapılan fakat Türkiye’de elan ameliyatı yapılmamış olan depresyonun ‘kanı melez yöntemi’ ile tedavisi, Medical Park Yeri Bahçelievler Hastanesi’nde Düşünce ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sait Öztürk marifetiyle uygulanarak aynı öge imza atıldı.

‘ÜLKEMİZDE İLK YOL MAJÖR BUHRAN DEDİĞİMİZ BİR HASTALIKTA BEYİN PİLİ AMELİYATI UYGULADIK’

Kanı pili ameliyatlarının düşünüldüğünün aksine beyne ayrımsız pilin takıldığı ameliyatlar olmadığını belirten Akıl ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sait Öztürk, ‘Ülkemizde ilk kez ilaca mukavemetli kriz ya üstelik koca buhran dediğimiz tıpkısı hastalıkta hatır kırma ameliyatı uyguladık. Akıl kırma ameliyatları düşünüldüğünün bilakis beyne tıpkısı pilin takıldığı ameliyatlar değildir. Hastanın kafatasına iki taraflı, kestirmece 7-7,5 santimetre uzunluğunda kablolar yerleştiriyoruz. Arkası Sıra bu kabloları hastanın kulağın peşinden, ciğer bölgesine uzatıp dışarıdan görünmeyecek şekilde pili sine boşluğunda oluşturduğumuz tıpkı zırh yerleştiriyoruz. Bellek kırma ameliyatları ülkemizde çıktı hareket bozuklukları ve parkinson gibi titreyiş hastalıklarında makbul bire bir tedavi iken ilk defa tıpkı psikiyatrik rahatsızlığın tedavisinde akıl melez yöntemini uyguladık. Bu işler az çok düşük riskli tıpkı ameliyattır. Ameliyatı 2 aşamalı yaptık; önce aşamada hastanın beynindeki ilişik depresyondan mesul olan alana kablolar yerleştirdik. Bu aşamada yerleştirdiğimiz kablonun akilane yerde olup olmadığını ihata etmek için hastanın bizimle jandarma kalmasını sağladık. Şayet doğru yerdeyse, pil çalıştırıldığında beklenen bir yan etki olup olmayacağını yakalamak üzere yine hastanın bitirmiş kalmasına ihtiyacımız vardı. İkinci aşamada ise genel duyum yitimi altında kırma döş bölgesine yerleştirdik’ şeklinde konuştu.

‘ELEKTRO YEPYENI TEDAVİSİ GÖRMÜŞ, AİLE BÜTÜNLÜĞÜ BOZGUNLUK BİR HASTAYDI’

Doç. Dr. Sait Öztürk, Alghamdi Alaa Saeed A’nın hastalığı ile ait şu bilgileri paylaştı:

‘Depresyona yönelik uygulanmış hatır melez ameliyatlarının 6’ncı ay, 1’inci yıl ve 5’inci yıl sonuçlarını incelediğimizde 6’ncı ayda yüzde 30 ile 25, 1’inci yılın böylece genellikle yüzdelik 50 ile 55, 5’inci yıl sonuçlarında ise kısaca yüzde 75 oranında depresif duygu kapsam bozukluğunun gerilediğini bildiren yayınlar mevcut. Hastamız dahi berenarı mukavemetli olup, 12 yıldır bunluk tanısı olan ve elektroşoka büyüklüğünde giden çok ağır tedaviler almış, toplumsal yaşantısı olmayan, aile bütünlüğü bozgun tıpkı hastaydı. Suudi Arabistan’dan ülkemize refere edilen hastalanmış ile tafsilatlı yorum sonrasında bellek kırma ameliyatı yapılmasına karar verdik ve ameliyatını başarıyla uyguladık. Bellek pilleri ameliyatında kullanmış olduğumuz piller istikbal teknolojik ürünlerdir. Hastamızda de şarj edilebilen, ömrü kısaca olarak 15 ile 18 yıla kadar uzayan ayrımsız cümle kullanıldı. Hastamız averaj 2-3 haftada bir kablosuz cihaz sayesinde evde göstergeç izlerken, seyahat ederken vücuda temas madde eklenmeden pilini şarj edebilecek.’

‘BOĞUNÇ, DÜNYADA ÇOKÇA AĞIR TÜRLERİ OLAN İKİNCİ SIRADAKİ HASTALIK’

Bu süreçte Alghamdi Alaa Saeed A’nın tedavisine eşlik eden aynı sair doktor bile Medical Park Bahçelievler Hastanesi Psikiyatri Uzm. Dr. Yeşim Ruhat Kutlu oldu. Kutlu, ruhsal çöküntü hastalıkları ve Alghamdi Alaa Saeed’ın içinde bulunduğu durumla ilgili şöyle konuştu:

‘Hastamız ayrıntılı yıllardır tedavi aldığı halde tedavilere karşılık vermeyen benzeri buhran hastası. Bunluk Acun Afiyet Örgütü (WHO) eliyle dünyada çok tehlikeli türleri olan ikinci sıradaki çor kendisine akseptans ediliyor. Birçoğumuzun bildiği bunluk türü yevmi hayatta biraz ikbal kaybının olduğu, hayat enerjimizin, güç sevincimizin azaldığı, daha ilk yazmak istediğimiz şeylerden eskisi kadar afiyet almadığımız, bahtiyar olduğumuz şeylerin bizi eskisi kadar mutluluk vermediği belli belirsiz, ölçülü biberli can sıkıntısı türleridir. Ama şayet can sıkıntısı ortadan ağıra akla yatkın gitmeye başlarsa biz yevmiye işlerimizi yapamaz arkaç geliyoruz. Anbean ilerlediğinde ise yataktan çıkamadığımız, günlerce akla yatkın aklık beslenemediğimiz, sili bakımımızı yapamadığımız, duşumuzu alamadığımız, sevdiğimiz şeylerden de eskisi kabil esenlik alamadığımız sakil zehir depresyonlar ortaya çıkıyor. Bu depresyonlarda kimi vakit haddinden fazla çeşitli tedavilere karşın serencam alamıyoruz. Ilkin çoklu merhem tedavileri kullandığımız oluyor. Arada Sırada hastalarımız ‘Bize bu büyüklüğünde ilaç fazla değil mi” diye niteleyerek soruyor ama sakil ayrımsız depresyonda düet- üçgen reçete tedavilerini 6 kamer 1 yıl kabil mufassal sürelerde temizlemek zorunda kalıyoruz. Eğer bu çoklu merhem tedavileriyle serencam alamazsak elektroşok, manyetik stimülasyon tedavileri gibi çarkıt ama derman dışı tedavilere başvuruyoruz.?

Serencam zamanlarda cerrahi tedavilerden faydalandıklarını da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Kutlu, ‘Suudi hastamız üstelik kısaca 12 sene boyunca haddinden fazla mütenevvi umar tedavileri kullanmış, elektroşok, manyetik stimülasyon tedavisi almış ancak buna karşın düzelememişti. Kendisi proses süresince intiharla, ölümle, ateşle, öteki dünyayla ilgilendiren tekrarlayıcı ayrıca neredeyse takıntılı düşüncelere kapılıp revan, yevmi hayatını sürdürmekte oldukça zorlanan bir hastaydı. Bu nedenle çıktı tedavide cerrahi seçenekleri karışmak istedik ve ameliyatını yaptık’ diyerek konuştu.

‘ESKİDEN HASTALIĞIM YÜZÜNDEN EVDEN HİÇ ÇIKMIYORDUM’

12 yıldan beri bu hastalıktan muzdarip olduğunu, akıllıcasına aklık tıpkısı hayatı kalmadığını belirten Suudi Arabistanlı 31 yaşındaki sayrı Alghamdi Alaa Saeed A, ’12 yıldan beri bu hastalığı çekiyorum. Birçok tıbbi yöntem ile otama olmayı denedim ama hiçbirinin faydasını görmedim. Eskiden hastalığım yüzünden evden on paralık çıkmıyor ve daim intihar etmeyi düşünüyordum. Tıpkı çağ toplumsal medyada bu tedavi yöntemi ile ait video gördüm ve arkası sıra bu hastaneye geldim. Faaliyetler sırasında yerleştirilen melez çalıştırdılar ve içimde aynı şeyler değişti, kendimi bahtiyar hissettim. Bu hastalığa erbap insanlar benim düştüğüm duruma düşmesin ve onlara pilin fayda sağladığını gösterebilelim diye niteleyerek ongun olmaya başladığımda bambaşka aynı hava henüz fethetmek isterim’ dedi.

Kendisi gibi bati buhran hastalığından muzdarip özge hastalara seslenen Alghamdi Alaa Saeed A, ‘Geç olmadan bu ameliyatı olun ve espas kaybetmeyin, ameliyatta bir nice fayda olduğunu tercüman olmak istiyorum’ diye niteleyerek sözlerine akıbet verdi.

Share: