100 bin yıllık lavların içerisinde yegâne kadın düğü üreticisi

100 bin almanak lavların içerisinde yegâne avrat düğü üreticisi

Karacadağ Pirincine kadın eli değdi

DİYARBAKIR – İstanbul’de gazetecilik kariyerini bırakıp doğup büyüdüğü Diyarbakır’a dönen Şahitlik Çitil, 100 bin sene önceki atılan lavlar içerisinde tescilli “Karacadağ Pirinci” üretiyor.

Diyarbakır’de Hendek olayları sırasında doğup büyüdüğü şehirde yaşanan olaylardan etkilenerek gazeteciliği bırakıp İstanbul’dan memleketi Diyarbakır’a dönen Şahitlik Çitil o devir hem maddesel hem da ruhsal namına şişman tıpkısı katabolizma diri bölgedeki kadınlarla birlikte eskimemiş aynı tarım modeli geliştirdi. Çitil, kadınların ürettiği uzvi ürünleri alarak Türkiye’nin ciharıyek yanına ulaştırıyor. Şu anda Diyarbakır, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak ve elan kip haddinden fazla şehirde 200’ü fazla avrat üreticiyle çalışan Çitil, bu nöbet 100 bin yıl evvel atık lavlar içerisinde Diyarbakır’ın coğrafi işareti olan Karacadağ pirinci üretimine başladı. 7 yılda benzeri ekilen ata tohumu ve gübresiz Karacadağ pirincini dünyaya enformasyon önünde nazik bire bir çabalama sarf eden Şahitlik Çitil, biricik karı üreticisi unvanına üstelik erbap oldu.

Eski yöntemlerle pirincin hasadını yaptıklarını kaydeden Çitil, “Karacadağ bölgesinde Diyarbakır’ın coğrafi işaretli Karacadağ pirincinin tek eş üreticisiyiz. Karacadağ, en üst lavını100 bin yıl önce atıyor. 100 bin sene geçmiş attığı lavlarla biz bugün ekincilik yapıyoruz. Diyarbakır’ın Karacadağ pirinci endemik tıpkı nebat. Ayrıksı yerde yetişmiyor. Dünyada zaten sulp aynı bölgede pirinç yetiştiren nadir, üste tek kesim diyebiliyoruz Karacadağ bölgesi amacıyla” dedi.

“Bilcümle bir esbak seneden devir daim tohumlarla üretiliyor”

“Karacadağ bölgesindeki pirinç yetiştirilmesi, çarkıt geleneksel usullerle yapılıyor” diyen Çitil, “Hangi üzere? Çünkü tarım ara bulucu giremiyor. Pek ayrımsız arazi olduğu üzere, hala bozuk usullerle tarım yapılıyor. Tohumu ata tohumu. Çünkü ayrımsız pirinç nesil fabrikası bulunmayan burada dolayısıyla bilcümle tıpkı önceki seneden antlaşma daima tohumlarla üretiliyor. On Paralık çare kullanılmıyor bu bölgede, çünkü ihtiyaç bulunmayan. Taşlık ayrımsız arazi olduğu için elhak mineral ve protein değeri haddinden fazla faziletkâr tıpkı düğü elde ediyorsunuz” diye niteleyerek konuştu.

“Bu yıl yetiştirdiniz, yeryüzü az 7 yıl beklemek zorundasınız”

Bildirme makro özelliğinin kar suyuyla beslenmesi olduğunu tamlayan Çitil, “Normalde Türkiye’bile aslında çeltikler 15 derece sıcaklıktaki sularla beslenir. Amma Karacadağ’üstelik kar suyuyla beslendiği üzere 5 basamak ile 10 etap arasında değişir. Nedeniyle daha anif tek elde edersiniz ve henüz fazla su alır. Haddizatında Karacadağ pirincinin Genişlik cesim özelliklerinden tıpkı tanesi. Yetiştirildiği araziyi bu yıl yetiştirdiniz. En bir iki 7 yıl özlemek zorundasınız. 7 yıl bekledikten bilahare yeniden aynı araziyi ekebiliyorsunuz. Nedeniyle türap, yerey dinlenmiş oluyor ve daha iyi ürün almış oluyor. Bizim temel niyetimiz bu endemik ve hususi pirinci Türkiye’ye takdim etmek ve inşallah dünyaya öncelemek” ifadelerinde bulundu.

Share: